Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Rák

2008.02.10

( június 22.- július 22.)Kép

Jelleg: Víz
Harmonikus szín: tört fehér, ezüst, szürke, világos lila
Szerencsenap: hétfő
Drágakő: opál, smaragd, hegyi kristály
Szerencseszám: 7 és 3
Virág: fehér rózsa, nárcisz, liliom
Uralkodó bolygó: Hold

 

A Rák és a munka

Javasolt szakmák:
Ezek összhangban állnak természetes hajlamaival. Utazókedve tengerészt vagy halászt faraghat belőle - ehhez hozzájárul vonzódása a víz iránt, ami alkalmassá teszi a vízisportokra is. Múltba fordulása a történelem, a régészet, a numizmatika, a bélyeggyűjtés felé irányítja. Gyűjtő szellem. A minden tevékenységében megmutatkozó pontosságszeretete, aprólékossága alkalmassá teszi az ezeket a tulajdonságokat megkövetelő mesterségekre, mint például a gépészet. Nagyon jó pedagógus, hiszen szívesen dolgozik együtt gyermekekkel, akikkel igen jól meg is értik egymást.

Fejlett művészi hajlama az irodalom, a zene, a műépítészet, filmművészet felé irányíthatja érkelődését. Jó érzéke van a tudományok iránt is.

A Rák főnök:
Pontos, aprólékos, általában szigorú rendet tart az általa vezetett vállalatban. Lelkiismeretes, dolgos és ugyanezt másoktól is megköveteli. Hármas célkitűzés vezérli: pénz, pénz, pénz. Megszállottja a szilárd anyagi helyzetnek, s erre irányuló állandó igyekezetének forrását a stabilitás és az egyéni biztonság vágya jelenti, amit érvényesít tisztségében is.

Konfucius szerint tanácsos jóra jóval, rosszra pedig igazságossággal válaszolnunk, s ezt az életelvet senki sem érti meg jobban és alkalmazza következetesebb a Ráknál, ha a beosztottjairól van szó. Mindent pontosan kiszámít, agyában mindenről pontos könyvelést vezet, s ebben bámulatos emlékezete is segíti. Kivárja azt a pillanatot, amikor minden kétséget kizáróan bebizonyíthatja, alárendeltje miért nem érdemel meg egy bizonyos tisztséget, miért nem érdemesült fizetésemelésre avagy szabadságra, de ugyanilyen váratlanul léptet elő, vagy jutalmaz prémiummal korábbi szolgálatokért, amelyekről - biztosak lehetünk benne - nem feledkezik meg.

Hogy kell fizetésemelést kérni a Rák főnöktől?
Hivatkozz arra, hogy a cég és főnököd anyagi érdekei hogy kívánják meg a te fizetésed megemelkedését, milyen hatással van ez családodra - mivel a Rák szociálisan érzékeny - mert ez meglágyíthatja a szívét. Nagyon következetes, így a Rák főnök az, aki magától is könnyen kezdeményezi a megérdemelt fizetésemelést.

A Rák munkatárs:
A Rák nem arra született, hogy vezessék őt, természetszerűen élnek benne a vezetői ösztönök. Ezért soha nem válik belőle kezelhető beosztott.

Szívósan és lelkiismeretesen dolgozik, s így olykor túlbuzgónak tűnhet azoknak a főnököknek a szemében, akik nem rendelkeznek a fenti erényekkel és akik nem emelkednek az ő színvonalára. Elszánt munkálkodásának első számú célja saját és családja anyagi helyzetének biztosítása, ami igen fontos számára. Minden cselekedetének ez a végcélja.

Mint minden Rák, egészséges, meleg és kellemes humorral rendelkezik, kollégáit elbűvöli nyílt, társaságkedvelő lényének ezzel a vonásával. Mindennek ellenére azonban nem kedveli, ha az ő rovására tréfálkoznak, mivel igen érzékeny arra, hogy nevetségessé váljon.


A Rák és a sport

A víz jegyű, hold dominanciájú Rák kedveli a nedves sportokat, de alapjában véve eléggé kényelmes természetű. Szeret otthon ülni, és olyan sportokat végezni, ami nem túl megterhelő. Fantáziáját megragadja a jóga körüli titokzatosság, és vágyat érez az érzékfeletti világ megtapasztalására. A spirituális jóga irányzatok neki valók.

Mivel a Rák-szülött minden megnyilvánulását érzései és hangulatai irányítják, legfontosabb jóga-feladata érzelmeinek szabályozása. A nap különböző óráiban és az élet sokféle helyzetében figyelje meg saját lelkiállapotát. Tudatosítsa cselekedetei, döntései, másokról alkotott véleményei érzelmi indítékait. Próbálja meg kívülről szemlélni saját magatartását és élethelyzeteit a lehető legtárgyilagosabban, mintha egy idegent figyelne.

Javasolt sportok: úszás, röplabda, strandröplabda, a szobakerékpározás és minden otthon tartható eszközzel végzett sport

Javasolt jógagyakorlatok: A legkedvezőbb jóga-testhelyzetei a következők: Fél-Gyertya, a Kobra, a Csavarttartás (Ardha-Macziendrászana), a Hátsó nyújtópóz vagy a Gáz-póz (Pávánamuktászana).


A Rák és a vagyon

A jó pénzügyi érzék is jellemző a csodálatos Hold anya gyermekeire, a Rák szülöttekre. Tisztességes úton, és kiváló pénzügyi érzékkel megáldva küzdenek meg az élet dolgaival. Igaz, néha kissé naivnak tűnnek, de soha nem szabad elfelejteni, hogy a Ráknak páncélja és ollója van! Sebezhetőnek tűnik, de ez csupán látszat.

Figyelnie kell, hogy ne aggodalmaskodja túl pénzügyeit, és ne változzon meg kedve a Holddal, mert ez kiszámíthatatlanná tesz üzletfelei számára. A másik, amire figyeljen, hogy - bár igen jól bánik a pénzzel és nagyon szerencsés, - kiváló tanácsadókat válogasson maga mellé, mert naivitásával visszaélhetnek, rosszra befolyásolhatják.

Cselekedeteiben, pénzügyeiben végtelenül következetes. Igen jószívű, könnyen ad kölcsönt, de nem szabad, hogy csalódjon adósaiban!


A Rák és a szerelem

Hódíts meg egy Rákot!
Varázsszó: Romantika! Meghitt vacsora gyertyafénynél, Chopin zenéje, vagy egy századfordulós keringő, finom falatok, könnyű bor, vagy rövid ital és a Rákot az ujjaid köré csavartad! Hallgasd meg a fecsegését, kacagtasd, nevess a poénjain. Az első alkalommal ne légy túl mélyre szántó, inkább vidám és könnyed! Bókolj neki, dicsérd meg a ruháját, cipőjét, ízlését, egyszóval imponálj, ahogy csak bírsz!

Kérd ki a tanácsát a gyerekekkel, vagy valamilyen jó ízlést igénylő dologgal kapcsolatban (például lakberendezés), és hallgasd tátott szájjal! Ne kritizáljuk, és humorunk se legyen valaki rovására nevetés, vagy kritikus szarkazmus! Ideális helyszín egy holdfényes vízparti séta, ahol könnyen megszabadul gátlásaitól. Csodálatos odaadásáról meggyőződhetünk olyankor, amikor nem érezzük túl jól magunkat, a ránk fordított idő erősen befolyásolja majd érzelmeit.

Szakítás a Rákkal:
Erre lehet pontos receptet adni, de soha nem szabad megfeledkezni arról, hogy a Rák nagyon csökönyös és makacs tud lenni. Roppant megalázónak tartja az állandó kritizálást, ha nevetségessé válik mások előtt, akkor összeroppan. Lehangoltságát azzal fokozhatjuk, ha magunk is lehangoltságot mutatunk.

Ajánlatos titokzatosságba burkolózni, prózaivá, faragatlanná válni. Ha minden kötél szakad, akkor megcsonkítani a gyűjteményét, vagy "ócskaságai" közül kidobni valamit. Gúnyt űzni a hagyományokból, és anyját, vagy a gyermekét kritizálni egyenes következményként szakítást von maga után. Ha nem figyelünk, mikor magáról mesél, feldúljuk otthonát, egyszóval belső biztonságérzetét veszélyeztetjük, menekülőre fogja. Ám ne feledjük! A Rák hátrálva támad!

A Rák erogén zónái:
A mell, a mellkas és az ujjhegyek.


A Rák nyara

A Rákkal nyaralni leginkább édes kettesben lehet egy meghitt, kényelmes helyen. Nagy esélye van annak, hogy vakációval kapcsolatos javaslata egy gyerekkorába visszavezető út lesz. Ekkor alkalmad lesz végigjárni az összes helyet, amelyet a Rák emlékezete megőrzött. Miközben végigcipel a múlt színhelyein, bizalma és egyben szerelme legszebb tanújeleit mutatja.A pihenés másik módja a Rák számára, ha minden évben kibérelheti ugyanazt a házat, ugyanabban a vendéglőben vacsorázhat, és még arról sem feledkezik meg, hogy felemlegesse azt a kedves fát, amely alatt együtt piknikeztetek. De az is legalább ekkora sikerrel kecsegtet, ha tengerparti nyaralást ajánlasz neki. Valami olyan helyet, ahol meleg van és nyugalom, ahol egy-egy hajókázáson vagy horgászáson kívül semmit sem kell csinálni, ahol béke van és csend.

A Rák jegyhez tartozó országok: Hollandia, Skócia, Új Zéland, Paraguay
Városok: Amszterdam, Milánó, Tunisz, New York, Stockholm, Manchester, Genova

 

A Rák és a művészet

Szétterjedés, útkeresés és a törekvéseknek alkalmas medret alakító képesség jellemzi a víz elemet, átfogó, betöltő hajlam, csíráztató, termést előmozdító, eleven erők nyilvánulnak meg benne. Egyenletes, feltartóztathatatlan, de nem hirtelen és fellobbanó tevékenység felel meg a természetének.

 Érzékeny, érzelmes, könnyen befolyásolható, művészetét lelki megelégedéssel és finomsággal társuló, különleges varázs hatja át. Gyakran merül el mély merengésben és álmodozik nyitott szemmel múltbeli vagy jövőbeli dolgokról. Értelmi-szellemi érdeklődése a távoli dolgok, messzeségek felé fordul, és a képzelet világában éli át azt, amit a valóságban nehezen érhet el.

Művészetében - már a Víz-jelleg révén is - erős képzelet él, és ezzel a messzeségek felé kalandozik. A Rákban uralkodó Hold mindezt a vonatkozást erősen hangsúlyozza, és változékonyságával a Rák művészben is hullámzó hangulatokat, változó kedélyállapotokat idéz fel. Az inkább érzelmi életre beállított Víz-elem nem engedi, hogy az akaraterő és célkitűzés szétáradó módon érvényesüljön; befelé, zártabb körben kell megtalálnia helyét.