Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Bak

2008.02.10

(december 22.- január 22.)Kép

Jellege: föld
Színe: sötétszürke, fekete
Szerencsenapja: szombat
Szerencseszáma: 2, 4
Uralkodó bolygója: Szaturnusz
Mottója: "Megmászom a hegyet."

A Bak és a munka

 Javasolt szakmák:
Tevékenységi területtől függetlenül nagyon jó vezető, tekintélyes politikai vezető vagy vállalatigazgató válhat belőle. Erős meggyőződése és bátorsága lehetővé teszi, hogy misszionáriusként, úttörőként, telepesként, építőként tevékenykedjen.

Eredményes lehet a földhöz kötődő szakmákban (mezőgazdaság, bányászat stb.), az építkezésben, az oktatásban. Jó múzeográfus, könyvtáros lehet (e szakmákban szükség van a rendtartásra és az elkülönülésre), avagy régész. A sportok közül a labdarúgást, az ökölvívást és az úszást kedveli.

A Bak főnök:
Sikeressége közmondásos beosztottjai körében, akik csodálják egyszerűségéért, becsületességéért és dinamizmusáért, amelyről a Bak bizonyosságot tesz az általa irányított intézmény élén. Az, aki képtelen elviselni nyújtott műszakjait, jobb ha más munka után néz. Fölösleges lenne abban az illúzióban ringatózni, hogy félre lehet őt vezetni, mert a beosztott érkezésekor már munkában találja a Bak főnököt, aki a hajó kapitányához hasonlóan, utolsónak távozik majd munkahelyéről.

Döntései igazságosak, még akkor is, ha ő maga igyekszik mindig szigorúnak látszani, utasításainak hangneme példával szolgálhat arra, miként lehet üvöltözés vagy kérlelés nélkül célt érni. Beosztottjaival nem bizalmaskodik, ám nem kőszívű és nem is parancsokat osztogató robot.

Azt nem lehet róla elmondani, hogy olyan ragyogó elme, amely folyosóvégi igazgatói irodájából szellemi fényt árasztva mutat utat intézményének. Zsenialitása más téren mutatkozik meg, elsősorban kiváló szervezői képességében, amelyet itt maradéktalanul értékesíthet, a siker elengedhetetlen feltételként általa bevezetett munkafegyelemben és a feladatok megoldása során tanúsított rendkívüli szívósságában.

Mindemellett szinte utánozhatatlan szenvedéllyel végzi munkáját, s elsőként nyújt példát abból a szellemből, amelynek szerinte az intézményben uralkodnia kell. Munkastílusától idegen a kockáztatás és a meggondolatlanság, döntés előtt mindig megfontoltan mérlegeli a lépés mellett és ellen szóló érveket. Ilyen erények birtokában nem nehéz eljutni a ranglétra csúcsára és hosszú ideig megmaradni ott.

Hogy kell fizetésemelést kérni a Bak főnöktől?
Légy fegyelmezett. Őszintén, esetleg írásban kérd tőle. Várd ki a sorodat és köszönd meg, akár kaptál, akár nem. Csak szívós munka jutalmaként reménykedhetsz emelésben. Azonban szívesen ad jutalékot, províziót, mert annak jogossága munkához kötődik, és jól mérhető.

A Bak munkatárs:
Elmondhatjuk róla, minden tettével saját főnökségét készíti elő, hiszen ez a nagy álma. Szakmáját maradéktalanul ismeri, mindig az élen jár, mindig ő a legderekabb, a leglelkiismeretesebb, a legrendszeretőbb és a legigényesebb. A nehezebb feladatok elvégzésénél a többi beosztott természetszerűen köréje zárkózik fel. Minden érdekli, ami növelhetné munkája hatékonyságát, az ismeretek elsajátításának üteme tekintetében pedig nehezen érné utol bárki is a szakma tökéletes uralása felé vezető úton.

Csak ritkán követ el hibát, mert a komputerhez hasonlóan tévedhetetlen. Az oklevelekért és kitüntetéskért legfeljebb csak akkor lelkesedik, ha azok a ranglétra csúcsa felé vezető útját egyengetik. Mindvégig tartani fogja magát ahhoz az igazsághoz, miszerint jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok. A földönjáró lény, aki a földi valóságban gyökerezik, és akit nem elégítenek ki az okoskodó elméletek.

A Bak és a sport

 A lehető legmagasabbra akar feljutni. Az önfegyelmet és a koncentrálást nem kell megtanulnia, mert ezekkel együtt született. A versenyzés, a kihívás a célratörő Bak-szülöttnek maga a menny.

Elsősorban versenysportokat űz, de a jógában is célt és hivatást keres. Ez magyarázza, hogy legalább olyan sokan jógáznak a Bak-szülöttek közül és jutnak fel a "csúcsra", mint a Skorpió-szülöttek közül, akik viszont inkább a "mélység" megtapasztalását tűzték ki célul. A Bak tudományosan közelíti meg a sportokat és a jógát, mint minden egyebet. Módszeres, rendszeres tanulmányokat folytat, konkrét eredményeket vár.

Feladata az, hogy elengedje makacs ragaszkodását a materiális világ dolgaihoz és elinduljon szellemi irányba is. Másik feladata elfojtott érzelmi világának felszínre hozása és emberi kapcsolataiban a szeretet kifejezésének elsajátítása. Lényeges, hogy megtanulja igazán elengedni magát.

Javasolt sportok: a versenyzés bármilyen sportágban, mivel különösen kitartó, ezért nincs is olyan sportág, amit ne vinne tökélyre!

Javasolt jógagyakorlatok: Láb-kéztartás (Padahasztászana), Félholdállás, Oldal-félholdállás

A Bak és a vagyon

Bölcsen szemléli az életet, pénzügyeit és vagyonszerzését is a bölcsesség, és a célratörőség határozza meg. Imádja megszervezni saját maga és mások pénzügyi biztonságát, életét, hátterét.

Soha nem veti bele magát vakon valamilyen üzletbe, mivel százszor is át kell gondolnia mindent, amibe belefog. Ezért ritka vendége a tőzsdéknek, és gyakori vendége a bankoknak. "Szervezés, fegyelem, kitartás" - mondja a bak szülött, és ennek jegyében köti üzleteit. Általában igen jó üzletember, és meggazdagszik, ám valószínűleg csak élete delelőjére érik be életműve.

Tiszta és rendszerető, ezért tilos megkörnyékezni. A negatív típus igen fösvény és makacs lehet, olyan, aki nem érti, hogy az életben nem a pénz és a vagyon az egyedüli boldogságforrás, nem látja, hogy ezek csupán eszközök a boldogsághoz. Nagy kényelmet igényel, imádja a magas életszínvonalat.

A Bak és a szerelem

Hódítsd meg a Bakot!
Első és legfontosabb, hogy ne bosszantsd! Kedves és jóindulatú diktátor, akinek nem szabad ellentmondani. Úgy hallgasd, mint egy tanárt, és nyert ügyed van! Akkor érzi jól magát, ha alapoznak rá, ha bíznak benne. Általában nem kedveli a nagy társaságokat, ezért ne vidd zajos bulikba, vagy összejövetelekre, hanem inkább komoly helyeket keress! Hangversenyt, színházat, múzeumot.

Inkább ne is bókolj neki, vagy csak azokat a tulajdonságait dicsérd, amikben tényleg jó, mert nagyon hamar "átlát a szitán" és rövid úton lelép, ha azt látja, hogy üres bókokkal akarod kábítani. Nagyon gyakorlatias, és szereti a hasznos és szép dolgokat, ezért ha hölgy, akkor háztartási gépnek, ha férfi, akkor műszaki cikkeknek örül nagyon. Persze nem jelenti, hogy jobban örülne egy porszívónak, mint egy festménynek, de élete egyszerű és mentes a bonyodalmaktól.

Szakítás a Bakkal:
Szórd széjjel a holmidat a lakásban és vásárolj azonnal hiábavaló dolgokat! Ettől garantáltan rosszul fogja érezni magát, de magától valószínűleg nem megy el. A legjobb, ha elébe penderülsz és elmondod neki, hogy áll a helyzet. Szakíts vele őszintén és egyszerűen. Ha nem így teszel, lehet, hogy a kedves, szívélyes és hűséges Bak az utolsó vasadból is kiforgat, mivel sejti, hogy ínségesebb idők köszöntenek. Ha szemére veted, hogy lassú, hogy túl megfontolt, akkor még meg is győzheted igazadról. Ha magától távozik, akkor döntése végleges és megmásíthatatlan. És ne csodálkozz, ha magával viszi a házat!

A Bak erogén zónái:
A térd és könyökhajlat, a has és a hát.

A Bak nyara

A Bak szabadságát előre és pontosan megtervezi, az egész nyaralást szervezettség és áttekinthetőség hatja át. Nem szeret improvizálni, viszolyog a rendezetlenségtől és a meglepetésektől, mert azok keresztülhúzhatják terveit. Ha nyaralás közben különböző fordulatok, más perspektívák merülnek fel, a Bak bizonytalanná válik, nem tud olyan hirtelen célt és útvonalat módosítani.

Ha te csomagolod össze a Bak holmiját, ne kövess el meggondolatlanságot azzal, hogy otthon felejtesz bármit, legyen az bármilyen hétköznapi dolog. Mert ha a Bak valamit nem talál, pokollá változtatja a nyaralást. Ilyenkor igazán provokatív lesz. Tehát igyekezz nem otthon felejteni semmit, ezáltal máris remek vakációt mondhatsz magadénak. A Bak kiváló útitárs, a laza természetesség ugyan nem jellemző rá, viszont megbízható és energikus társ, akire mindenben számítani lehet.

A Bak jegyhez tartozó országok: Afganisztán, Macedónia, Albánia, Bosznia, Bulgária, Mexikó, Izland
Városok: Brüsszel, Oxford, Ulm, Port Said, Moszkva

A Bak és a művészet

Jellegének megfelelően egész erejét latbaveti, hogy az anyagot uralma alá hajtsa. Minden gondolata, minden célkitűzése erre irányul, s mert az anyag merev és hajlíthatatlan formája a legnagyobb mértékben kihívja erejét és uralmi törekvését, az akadályok csak egyre jobban ösztönzik. Művészetében célt és hivatást keres. A lehető legmagasabbra akar feljutni. Ha el akar érni valamit, akkor azt alaposan megtervezi, és türelmesen, kitartóan felépíti.

Ereje nagy, de egyetlen kitűzött feladatra irányítja. A főleg szellemi-értelmi célkitűzések nem elégítik ki. Kézzelfoghatóbban és keményebben, szilárdabban akarja biztosítani művészetét, és az ezen őrködő rendet. Kreativitásában nem keres fel messzi távlatokat, ragaszkodik a meglévőhöz, mert az egyszer elért elismerést meg akarja tartani.